Publicarea de carte în epoca inteligenței artificiale, a narcisismului ascuns și a manipulării de masă

Continuitatea pasiunii: de la literatură la neuroștiință, fără a renunța la scris

Dragii mei scriitori și cititori,

Aș vrea să vă anunț că, deși direcția mea profesională s-a cristalizat în jurul cercetării în neurodivergență, neuroștiință afectivă și psihologie neurodezvoltațională, asta nu înseamnă că am abandonat complet dorința de a vă sprijini și încuraja în drumul vostru literar.

Așa cum am informat pe alte bloguri, începând din 2022–2023 scriu despre abuz pantropic, traumă complexă (C-PTSD), tulburări de personalitate și despre spectrul aneurotimiei — un concept pe care l-am formulat pentru a descrie condiții neurodezvoltamentale dintr-un profil psihic atipic, precum asenzoria, afantazia, anauralia, anhedonia și asexualitatea non-simulațională. 

Dar, în același timp, cred în continuitate. Cred că poți evolua fără să-ți trădezi trecutul. Ba, dimpotrivă, ce ai făcut ieri te influențează azi. Ce ești azi ai decis ieri — o carte pe care am promovat-o de mai bine de 5 ani și încă n-am reușit s-o public. 


De ce încă susțin și încurajez scriitorii independenți

Am susținut dintotdeauna oamenii care visează să publice o carte sau mai multe, oamenii care vor să creeze. O voi face și în continuare. Nu voi încuraja niciodată fanteziile, aberațiile, manipulările și lipsa de muncă, dar voi susține întotdeauna oamenii cu viziune, perseverență și dorință de expresie autentică.

Știu că publicitatea e grea, critica este nemiloasă, blocajul scriitorului paralizează, lumea editorială este o piață saturată — dar în 2025, publicarea unei cărți a devenit încă și mai ușor accesibilă, mai ales în regim de autopublicare (self-publishing). Cu disciplină, poți avea cartea ta pe rafturile unei biblioteci virtuale sau chiar în librării fizice, fără să fii dependent de nimeni. 

Cât poți câștiga depinde enorm de capacitatea ta de a face afaceri. Promoția este încă ramura care ține în mișcare aceste domenii ale scrierii și publicării de carte. Din observațiile mele, este mai avantajos să lucrezi în publicitate decât în literatură. Am mai spus asta. 

Fă maximul pentru a deveni autor independent. Eu încă cred în tine. 


Inteligențele artificiale, manipularea succesului și limbajul iluziei

Sunt prima care afirmă că, dacă ești scriitor, nu ar trebui să înlocuiești vocea ta cu un generator de texte. Mi s-ar părea de un grotesc fără măsură să descopăr că o carte pe care o citesc a fost „scrisă” integral de o inteligență artificială, indiferent: GPT, Gemini, Copilot sau altele.

Pentru că da, în ziua de azi nu numai că este perfect posibil, dar rar găsești o carte scrisă din pasiunea unui scriitor, „făină din sacul lui”.

Dar este ceea ce este. Un viitor distopic este deja prezent, în care inteligențele artificiale au puterea. Și noi vom fi manipulați, controlați și dominați de cei fără suflet.

Ultima carte pe care am publicat-o este:

THE LANGUAGE OF ILLUSION: How Aphantasia, Trauma, and AI's Semantic Distortion of Objective Reality Collide

și o poți găsi în toate librăriile virtuale, deocamdată numai în format electronic. Apasă aici să o vezi pe Amazon.


Eu, ChatGPT și limitele demnității

Am scris mii de pagini, fără niciun ajutor, fără copy-paste, fără să fur ideile nimănui. Să mai trăiesc o mie de ani și tot n-aș avea timp să scriu tot ce am în mintea asta aneuritimică.

Dar, da — folosesc ChatGPT pentru corectură sau pentru a-mi exprima mai clar ideile în limba engleză. După ani de pauză, nu mai aveam încredere în exprimarea mea în engleză. Datorită acestei unelte, am reușit să public cărți pe care le țineam captive în mintea mea de ani de zile.

Dar nu scrie ChatGPT în locul meu. Eu scriu.

Așadar, da — poți publica gratuit o carte. Și da — inteligențele artificiale (ChatGPT, Gemini, Copilot, Deep Seek etc. ) te pot ajuta. Dar mi-ar plăcea să știu că nu le setezi să scrie în locul tău, așa cum fac milioane de oameni de afaceri.

Tu ești vocea. Tu ești conținutul. Tu ești arhitectul. Nu algoritmul.

Când un român scrie afirmații pozitive în stilul: „Eu sunt fericit, Eu sunt bun”, știu că a folosit o inteligență artificială sau a tradus literal din engleză cu un program. Și nu pot să-i citesc munca.

Asta, bineînțeles, dacă nu este o comparație între el și alții. Dar când te compari așa, eu zic că o faci din narcisism și arogantă. Și tot nu îl citesc, că am destui care mă manipulează deja.


Despre scris și realitatea economică

Un scriitor ca mine are extrem de puține șanse de a „rupe piața” cu bestseller-uri. Dar eu încă nu m-am dat bătută, cum am scris în cărțile mele de motivație. Deși nu mai cred în „The Secret,” în puterea minții, vizualizare, materializare și în justiția universului, întotdeauna voi crede că voi reuși prin muncă. Cumva, cândva. 

Dar cât de greu mi-a fost și îmi va fi acum când lupta nu mai este cu recenzorii narcisiști ascunși, care abia așteaptă să te calce în picioare. Acum, toți putem publica cărți gratuit, dar lupta acum este cu manipularea inteligențelor artificiale, cu praful ce-au făcut din pasiunea oamenilor. Și mă sufoc în distopia asta.

Da, aceasta este manipularea afaceristă. Scriitorii, autorii, poeții — și nu doar ei — sunt înconjurați de oameni care publică doar pentru profit. Eu nu am spus niciodată că nu-mi public cărțile pentru a câștiga — și eu trebuie să-mi câștig existența. Scriu fără pauză, muncesc enorm, și evident că mi-ar plăcea ca într-o zi să-mi pot plăti toate facturile fără grija, să-mi pot plăti asigurarea medicală și să nu mai fiu presată de grija zilei de mâine. Nu mai am 20 de ani.

Dar, repet: sunt mulți scriitori și poeți care creează exclusiv pentru bani. Nu din pasiune pentru cuvânt, ci din pasiune pentru profit.

Și în timp ce ei plătesc echipe întregi din țări dezavantajate cu salarii mizere, ei adună milioane de euro. Asta este exploatarea omului de către om
Este manipulare psihologică
Este abuz narcisic în formă sistemică.

Această realitate distopică face ca scriitorii care ard de dorința de a scrie să se retragă, să dispară, să se dea bătuți, să uite de visul lor. 

Mă doare. Pentru că sunt unul dintre acești scriitori. Am vrut să fiu scriitoare de la opt ani. Am scris, am scris, am scris. Și voi continua să scriu — până la final.


Luptă pentru visurile tale, fără narcisism și aroganță

Dacă ai visuri, te susțin. Dacă ai o poveste, un mesaj, o idee pe care nu o vezi nicăieri formulată cum simți că trebuie — scrie.

Scrie și pentru like-uri, scrie și pentru succes, scrie și pentru adevăr, dar scrie! Eu nu-ți spun să nu scrii pentru faimă, pentru a-ți face un nume, pentru validare și recunoaștere. Îți spun să nu scrii doar pentru asta.

Narcisismul ascuns este o plagă a societății. Ne distruge sufletul. Ne transformă în vitrine. Câți dintre noi n-au fost manipulați? Câți n-au fost controlați, dominați, invalidați de narcisiști — mai ales cei ascunși? Câți nu sunt, chiar acum, abuzați în moduri care nu se văd?


Nu mai scriu cărți de autoajutor. Dar continui să fiu de ajutor.

Chiar dacă nu mai public cărți de autoajutor, voi încuraja mereu autenticitatea. Pentru că știu cum e să nu simți mândrie, satisfacție, recunoaștere — nu din modestie sau lipsă de autostimă, ci pentru că asenzoria este ceva ce nu poți controla. Ego-ul meu nu e rănit. Pur și simplu nu există în forma în care îl simte majoritatea.

De aceea îți spun: dacă tu poți simți mândrie — atunci fă-o. Scrie. Publică. Trăiește-ți visul.


Rămân aici pentru tine, dar cu un plus de neuroștiință

Blogul Publică gratuit cărți rămâne deschis pentru toți cei care vor să transforme scrisul în realitate — fără filtre, fără ipocrizie, fără marketing toxic.

Dar te aștept și pe noile mele bloguri — dacă ai dureri, întrebări, răni pe care psihologia clasică nu le poate explica. 
Pentru că nici eu nu am găsit răspunsurile în cărți de specialitate, le-am scris. Vreme de 45 de ani, am tot adunat informații și când am avut destule, creierul meu a conectat toate punctele și uite așa a apărut neuroștiința.  

Te aștept, mai ales dacă ești fluent în limba engleză, pe noile mele platforme internaționale — deși limba română rămâne inima mea.

Bloguri în limba engleză:

Bloguri în limba română:

Scrisul și publicarea de carte rămâne o constantă — și nu mă voi limita la texte de cercetare. Voi reveni și la literatură, în limba română, pentru cititorii iubitori de romane și cărți de memorii. Acolo pot spune altfel ceea ce nu încape în formulările academice: despre abuzul în relații toxice, despre jocuri de putere, despre fragilitatea umană ascunsă sub măști narcisiste.

Cu respect și recunoștință,

Cristina GherghelTeanc de de cărți cu creier albastru strălucitor și circuite digitale, într-un stil artistic.Află mai multe despre cercetarea și publicările mele în psihologia neurodezvoltațională aici: 

– De la scriitor de cărți de autoajutor la cercetător în neuropsihologie
– Spectrul aneurotimiei: neurodivergența arelațională și dezvoltarea psihică 

⭐⭐⭐⭐⭐

Îți mulțumesc sincer dacă ai recenzat pozitiv cărțile mele. Apreciez generozitatea cu care ai făcut acest gest, conștientă fiind că ai trecut cu vederea greșeli gramaticale, erori de exprimare și alte neajunsuri.
Recunoștința mea este profundă.

Ia-ți destinul în mâini și publică-ți singur/ă munca chiar acum! GRATUIT!

Dacă nu ți-e frică de recenzorii nemiloși și până să fii publicat/ă de o casă de editură tradițională, publică singur/ă GRATUIT pe: 
  • Google Partners – numai cărți electronice
  • Draft2Digital – cărți electronice și cărți tipărite
  • ori alte edituri virtuale. Sunt foarte multe. 
⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă nu ai cont bancar în care să primești banii din vânzarea cărților.

Cred că știi de PayPal, însă, nu toate platformele de publicare, acceptă un cont de PayPal. 
Eu folosesc WISE – o bancă online care-mi oferă un cont curent în toate valutele lumii (ori aproape, 40 la număr).
Adică, în acest cont pot primi orice valută și rămâne în forma originală (nu se schimbă automat în alte valute).
Are logică ce scriu?
Consider că-i un lucru foarte mare să ai un cont multi-currency.
Ai linkul aici, dacă ești interesat: https://wise.com
PayPal, dacă nu ai deja: https://py.pl/yl4LQ 
scris rosu albastru si stele galbene Dreams don't work unless you do
Dacă te-am ajutat cu ceva sau te-am făcut să zâmbești, consideră să te înscrii la canalul meu pe YouTube, să apeși pe îmi place, să împarți cu prietenii și, în cazul în care ai timp, m-aș bucura nespus să-ți citesc părerile pozitive. 

Mult succes! 
Succesul tău să nu depindă niciodată de falimentul altora. 
S-auzim numai de bine! 🙌

Niciun comentariu

Întrebările și opiniile sunt binevenite, chiar dacă sunt critice.
Respect este cuvântul de ordine.
Toate comentariile sunt moderate: dacă conțin spam, limbaj licențios, ofense și atacuri la persoane, nu vor fi publicate.
Mulțumesc și spor la muncă.